Mindful in de klas

Mindfulnesstrainingen voor leerlingen én docenten. Bewezen effectiviteit bij stressklachten, werkdruk en test- of faalangst. 

Mindful in de klas

We leven in drukke tijden en het onderwijs is een hectische omgeving bij uitstek: als docent is je werk nooit af en soms heb je het gevoel dat er van alle kanten aan je getrokken wordt. Dit heeft een negatieve invloed op het werkplezier en bij veel docenten leidt dit op termijn dan ook tot overspannenheidsklachten en burn-outs.

Ook leerlingen ervaren stress: de druk om erbij te horen, om goede cijfers te halen, maar ook de stress die ons digitale tijdperk met zich meebrengt. De spanning die hierbij komt kijken, uit zich meestal in eerste instantie in onzekerheden en faal- of testangst, maar kan soms ernstiger vormen aannemen in bijvoorbeeld eetstoornissen en depressieve klachten.

Mindful in de klas is een mindfulnessprogramma voor het voortgezet onderwijs. Het is speciaal ontwikkeld om docenten en leerlingen vaardiger te maken in mindfulness. Het doel? Meer werk- en leerplezier en beter om kunnen gaan met stressvolle situaties.

Mindfulness op school

Voor leerlingen en docenten

Minder test- en faalangst

Meer werkplezier

Beter omgaan met stress

Waarom Mild Mindful?

Mild Mindful is opgericht door Fimke Vellekoop (MEd), een ervaren docente Nederlands in het voortgezet onderwijs. Fimke weet als geen ander hoe het is om te werken en leren in deze drukke werkomgeving, maar weet ook wat er kan gebeuren wanneer je zelf uit balans raakt. Inmiddels opgeleid als mindfulnesstrainer heeft Fimke een missie: mindfulness integreren in het voortgezet onderwijs, zodat leerlingen én docenten meer kunnen genieten van wat ze doen.

Thema’s docenten

In de mindfulnesstraining voor docenten komen onder andere de volgende thema’s aan bod:

  • aandacht en aandachttraining;
  • omgaan met werkdruk en stress;
  • zelfzorg: thuis en op school;
  • de balans tussen werk en privé;
  • je rol als docent: grens en ruimte;
  • mindful communiceren met leerlingen, ouders en collega’s.

Thema’s leerlingen

In de mindfulnesstraining voor leerlingen staan onder andere de volgende thema’s centraal:

  • aandacht en aandachttraining;
  • omgaan met stress;
  • ont-piekeren;
  • omgaan met lastige gevoelens;
  • je eigen reactie op stress leren herkennen;
  • de kracht van compassie en dankbaarheid.

Voor leerlingen

 

Mild Mindful biedt een mindfulnesstraining aan, speciaal ontwikkeld voor jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. In zeven wekelijkse, klassikale sessies van 45 minuten leren leerlingen over de enorme kracht die gedachten kunnen hebben. Zo komen leerlingen meer in contact met hun gevoel, leren ze zich beter concentreren en zien ze hoe ze in tijden van stress hun innerlijke rust terug kunnen vinden.

Tijdens of na schooltijd

Zeven wekelijkse sessies

45 minuten per klassikale sessie

Maximaal 6 bovenbouwleerlingen

€229,- per leerling, excl. btw en incl. werkboek

Voor docenten

 

Mild Mindful biedt een zevenweekse mindfulnesstraining aan, helemaal afgestemd op de behoeften van docenten in het voortgezet onderwijs. In zeven wekelijkse sessies van 1,5 uur leert de docent mindfulness ontwikkelen, door middel van educatie en gerichte mindfulness-oefeningen. Het resultaat? Beter omgaan met stress, meer werkplezier en een betere balans tussen werk en privé.

Online of op school

Zeven wekelijkse sessies

1,5 uur per groepssessie

Maximaal 6 docenten

€389,- per docent, excl. btw en incl. werkboek

Wetenschappelijk onderzoek

Mindfulness helpt jongeren én volwassenen om krachtiger in hun leven te staan. Het vermindert stress, faalangst en piekeren en verlaagt de kans op een depressie. Mindfulness zorgt voor een beter emotioneel evenwicht. De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. Hoewel mindfulness bij uitstek gaat over niet streven, spreken de onderzoeksresultaten voor zich.

Zo blijkt uit onderzoek dat juist jongeren die laag scoren op executieve functies en emotionele stabiliteit het meeste kunnen profiteren van een mindfulness­training. Een recente analyse van trainingen voor jongeren heeft laten zien dat de deelnemende adolescenten een verbetering laten zien bij angst, emotieregulatie, depressie en zelfbeheersing.