aandacht voor wat er is

Meer zijn, minder doen. In acht wekelijkse sessies van 2,5 uur leer je mindfulness te ontwikkelen.  

In het nu, zonder zweverigheid

 

Mindfulness biedt je de kans om stressprikkels eerder en beter op te vangen, waardoor je anders om kunt leren gaan met gedachtepatronen die je niet verder helpen. Het helpt je beter te concentreren en je gemakkelijker te kunnen ontspannen, waardoor de balans in je leven terugkeert en je meer kunt genieten.

De MBSR-training (mindfulness based stress reduction) is een praktische training in mindfulness. In acht wekelijkse sessies van 2,5 uur ontwikkel je je vaardigheid in mindfulness. Niet zweverig, maar juist heel helder, concreet en wetenschappelijk onderbouwd. Het is een echte training: mindfulness leer je niet uit een boekje, maar enkel door het geleerde actief toe te passen in je dagelijks leven.

De bereidheid om te oefenen is dan ook erg belangrijk: houd tijdens de trainingsweken rekening met 30 tot 45 minuten per dag om aan je mindfulnessbeoefening te besteden. Onze ervaringen bespreken we met elkaar tijdens de sessies, want juist door stil te staan bij wat je ervaart, ontwikkel je zelfinzicht en leer je herkennen hoe jij met jezelf omgaat.

Acht sessies van 2,5 uur

Maximaal 12 deelnemers

Aandacht voor het hier en nu

Meer rust en balans in je leven

Compassie voor jezelf en anderen

Meer genieten

Beter omgaan met stress

Zelfinzicht en persoonlijke groei

Stiltedag op zondag (lente)

Een paar keer per jaar kun je meedoen aan een ontspannen stiltedag. Voor deze dag heb je geen specifieke meditatie-ervaring nodig, maar het helpt als mediteren niet helemaal nieuw voor je is.

Tijdens de stiltedag kun je genieten van een sessie mindful bewegen, verschillende fijne geleide meditaties en een stiltewandeling wanneer het weer het toelaat.

 

Zondag 2 april 2023 van 10.00 - 16.00 uur
Een dag voor jezelf!
Maximaal 12 deelnemers
Leidschendam
€89,- (incl. btw, koffie, thee en een eenvoudige lunch)

 

Online WORKSHOP mindfulness

Wil je ontdekken of een volledige mindfulnesstraining iets voor je is? Doe dan mee met de online workshop! In 1,5 uur leer je wat mindfulness is en ervaar je al een beetje wat het je kan brengen: meer ruimte in je hoofd en mildheid in je hart.

Heb je al ervaring met mindfulness en meditatie? Dan is deze workshop ook heel geschikt om je eigen beoefening op te frissen! 

 

Vrijdag 10.00-11.30 uur
Dinsdag, woensdag of donderdag 19.30-21.00 uur
Klik op 'inschrijven' voor de beschikbare data!
Online in Google Meet
€19,- (incl. btw)

 

Mindfulnesstraining ONLINE

In acht groepssessies van 1,5 tot 2 uur leer je meer mindful in het leven te staan, met meer ruimte in je hoofd en mildheid in je hart.

Met meditaties, oefeningen en educatie leer je stresssignalen herkennen, zodat je betere keuzes kunt maken.

Thuisbeoefening is voor de effectiviteit van deze training heel belangrijk. Dit kost je ongeveer 45 minuten per dag.  

Vrijdag 25 aug, 1, 8, 15, 22 en 29 sep, 6 en 13 okt 2023.
Stiltedag naar keuze
10.00-11.30 uur
Maximaal 6 deelnemers
Online in Google Meet
€469,- (incl. btw, werkboek)
GRATIS met STAP-budget

 

Individuele GRATIS mindfulnesstraining

In acht individuele, online sessies van 1,5 tot 2 uur leer je meer mindful in het leven te staan, met meer ruimte in je hoofd en mildheid in je hart.

Met meditaties, oefeningen en educatie leer je stresssignalen herkennen, zodat je betere keuzes kunt maken.

Thuisbeoefening is voor de effectiviteit van deze training heel belangrijk. Dit kost je ongeveer 45 minuten per dag.  

 

Data en tijden in overleg
Stiltedag naar keuze
Individueel en maatwerk
Online in Google Meet
€949,- (incl. btw, werkboek)
GRATIS met STAP-budget!

 

Bij Fimke heb ik het individuele traject gevolgd en dat was een schot in de roos! Het is intensief en vraagt echt wel wat doorzettingsvermogen, maar het heeft me veel gebracht: ik voel me relaxter, kan beter ontspannen en merk dat zelfs mijn relaties erop vooruit zijn gegaan!

Annelies

Ik dacht vooraf dat mindfulness heel zweverig was en niets voor mij, maar wilde het toch een kans geven en door de workshop heb ik ervaren dat het met die zweverigheid best wel meevalt en dat mindfulness me juist heel erg kan helpen in drukke tijden.

Michiel

Wat fijn dat Mild Mindful op mijn pad kwam. Fimke geeft haar cursus met enthousiasme en veel bemoediging. Ik heb geleerd om meer mindful met mijn chronische pijnklachten om te gaan. Fimke's oefeningen zijn daarbij een geweldige hulp.

Marjon

Onzichtbaar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco. Sed ut perspiciatis, unde omnis iste natus error sit.

Is een mindfulnesstraining of stiltedag iets voor mij?

Heb je vaak het gevoel dat je geleefd wordt door je agenda? Ben je steeds overprikkeld en voel je je gejaagd? Wil je beter leren omgaan met lastige emoties en stress? Wil je minder piekeren en meer genieten? Dan kun je absoluut baat hebben bij mindfulness!

Mindfulness leert je om aandacht te hebben voor het hier en nu. De opmerkzaamheid die je daarbij ontwikkelt, leidt tot meer zelfinzicht. Het geeft je een gevoel van vrijheid, waardoor je gemakkelijker de voor jou goede keuzes kunt maken. Zo krijg je, vanuit aandacht en compassie, weer meer regie over je eigen leven.

Mindfulness kan helpen bij gezondheidsproblemen zoals stress, burn-out en depressie, maar ook bij slaapproblemen, angstklachten en zelfs chronische pijn. Heb je geen gezondheidsklachten, maar zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Ook dan kan mindfulness je helpen weer meer in contact te komen met jezelf. Of de training voor jou persoonlijk effect zal hebben, is natuurlijk wel afhankelijk van je eigen bereidheid om te oefenen.

Ben ik te oud/te jong voor mindfulness?

Mindfulness is geschikt voor iedereen. De ontwikkelaar van mindfulnesstraining, Jon Kabat-Zinn, omschrijft het zo: ‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven’.

Mindfulness blijkt effectief voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar en er is geen bovengrens qua leeftijd. Er is ook geen ‘ideale’ leeftijd om met mindfulness te beginnen. Veel mensen ervaren mindfulness juist als iets dat ze graag eerder hadden willen ontdekken. Begin daarom gewoon met mindfulness wanneer het op je pad komt, of je nu 13, 30 of 60 bent.

Wanneer kan ik beter niet meedoen met een mindfulnesstraining of stiltedag?

Wanneer je middenin een ingrijpende periode in je leven zit, bijvoorbeeld door een scheiding, een verhuizing of door het overlijden van een dierbare, dan is dit misschien niet het beste moment om te starten met de mindfulnesstraining. Hetzelfde geldt wanneer je je op dit moment in een psychische crisis begeeft. Je kunt dan beter even wachten en op een later moment de training starten.

Ben je op dit moment onder behandeling van een psychiater of psycholoog voor een ernstige depressie of burn-out? Overleg dan eerst met je behandelaar of een mindfulnesstraining op dit moment een goed idee is. Twijfel je wat je moet doen? Neem dan vooral contact met me op, want ik denk graag met je mee.

Is een vergoeding voor mindfulnesstraining mogelijk?

Ja, dat is zeker mogelijk en zelfs op drie manieren!

1. Een vergoeding vanuit je aanvullende zorgverzekering;

2. Een STAP-budget, waarmee je een individueel traject helemaal gratis kunt volgen;

3. Een vergoeding van je werkgever.

Ik ben gecertificeerd als gevorderde trainer (categorie 1) bij de VMBN, de beroepsvereniging voor specialisten
op het gebied van Mindfulness-based Programs en daarnaast ben ik aangesloten bij het Mindfuless Register. Dit betekent dat je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding vanuit je aanvullende zorgverzekering voor de volledige achtweekse mindfulnesstraining (MBSR) van Mild Mindful.

Daarnaast ben ik geaccrediteerd als opleider binnen het STAP-budget. Is jouw stress werkgerelateerd en wil je aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling werken, zodat je duurzaam inzetbaar blijft? Dan kun je jaarlijks gebruikmaken van €1.000,- STAP-budget.

Biedt jouw aanvullende zorgverzekering geen vergoeding en kun je of wil je geen gebruikmaken van het STAP-budget? Ook dan zijn er volop mogelijkheden om (een deel van) je training gefinancierd te krijgen! Een mindfulnesstraining kun je zien als een investering in je eigen gezondheid. Veel werkgevers zijn dan ook bereid om jouw mindfulnesstraining te betalen en hebben hier speciale budgetten voor beschikbaar. Mocht je een offerte nodig hebben om dit met je werkgever te overleggen, laat dit dan vooral weten.

Onzichtbaar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco. Sed ut perspiciatis, unde omnis iste natus error sit.

Is mindfulness zweverig?

Wees gerust: mindfulness is niet zweverig, maar juist heel erg concreet én wetenschappelijk onderbouwd. Mindfulness kent haar oorsprong in het Boeddhisme, maar wordt inmiddels al meer dan 40 jaar met succes toegepast in de medische wereld. Inmiddels heeft het wetenschappelijke onderzoek naar mindfulness een grote vlucht genomen en hieruit blijkt dat mindfulness bijvoorbeeld zorgt voor minder activiteit in de hersengebieden die gevoelens zoals stress en angst activeren.

Mindfulness is niet alleen effectief bij stress en onrust, maar draagt ook bewezen bij aan zelfkennis en jouw persoonlijke groei. Een mindfulnesstraining leert je, aan de hand van verschillende oefeningen, om meer te ervaren dan te denken, waardoor je meer in het ‘nu’ kunt zijn. Vaardigheden die je zelf elke dag in jouw leven kunt toepassen: thuis op de bank, op je werk, maar ook onderweg. Heel praktisch dus!

Wat voor oefeningen doe je tijdens een mindfulnesstraining of stiltedag?

Tijdens een mindfulnesstraining oefen je je aandacht en opmerkzaamheid. We doen oefeningen die gericht zijn op de ademhaling, het lichaam, op beweging, je zintuigen, je gevoelens en je gedachten. De meeste oefeningen doen we zittend, maar er zijn ook oefeningen met eenvoudige liggende of staande bewegingen.

Hoeveel tijd moet ik reserveren om te oefenen?

Mindfulness kun je zien als een soort mentale conditietraining: je zult je aandacht eerst moeten trainen, maar daarna is het slechts een kwestie van bijhouden. Wanneer je écht iets wilt hebben aan de mindfulnesstraining, is oefenen dus onmisbaar.

Je kunt uitgaan van 30 tot 45 minuten oefentijd per dag. Nu kun je dit natuurlijk zien als een extra punt op je to-do-lijst, maar het kan helpend zijn dit te leren zien als tijd die je investeert in je eigen mentale gezondheid: tijd die helemaal voor jou alleen is. Naarmate de weken vorderen, zul je merken dat je vaardigheid toeneemt en dat het dagelijks oefenen steeds minder een opgave wordt.

Ik kan niet alle trainingsdata komen. Kan ik lessen inhalen?

Helaas is dit niet mogelijk. Natuurlijk kan het voorkomen dat je een keer een les mist, bijvoorbeeld vanwege een afspraak of door ziekte. In dat geval plannen we samen een telefonische afspraak, zodat je de volgende sessie weer gewoon mee kunt doen. Je kunt er ook voor kiezen om een één-op-één mindfulness-sessie te boeken tegen een kleine meerprijs. Weet je al bij je aanmelding dat je meer dan één sessie niet mee kunt doen? Dan is het slimmer om op een ander moment de training te volgen.

Meer weten over Mild Mindful, mindfulness en meditatie? Beluister de podcast op Spotify!

Mild Mindful is aangesloten bij: