In een eerdere aflevering legde ik je uit wat mediteren is. Maar waarom zou je eigenlijk mediteren? Er zijn veel verschillende redenen om te mediteren, maar in de kern zijn er heel veel mensen die mediteren omdat ze gelukkig willen zijn. Gelukkig zijn kan van alles betekenen: je rustiger en kalmer voelen, meer kunnen genieten, minder stress hebben of meer inzicht krijgen in jezelf of bepaalde situaties en patronen. Meditatie is voor veel mensen een manier om dat geluk iets meer te bereiken. In deze blog leg ik je daarom uit wat regelmatig mediteren voor jou kan betekenen én hoe je ermee kunt beginnen. Liever luisteren in plaats van lezen? Zoek dan naar Mild Mindful in Spotify, want van elke blog is ook een podcast beschikbaar!

In ons leven doen we als mensen allemaal dingen die ervoor zorgen dat we ons goed voelen. Zo zorg ik bijvoorbeeld dat ik genoeg slaap en goed eet, dat ik sport en dat ik mijn best doe op mijn werk, maar ook dat ik regelmatig vrienden zie, er lekker op uit ga of de tijd neem om een goed boek te lezen. Dit zijn allemaal dingen die bijdragen aan mijn gevoel van geluk. Maar eigenlijk is hoe ik naar al die dingen kijk veel meer bepalend voor hoe gelukkig ik me voel in mijn leven. Iedereen heeft vanbinnen een soort filter, waardoor je al je ervaringen waarneemt. Op een goede en fijne dag is dat filter vaak wat positiever gekleurd en op een baaldag zie je de dingen vaak wat somberder of negatiever in.

Meditatie zorgt er bij mij – en bij veel andere mensen – voor dat dat filter wat opener, positiever en lichter is: wanneer ik regelmatig mediteer, kan ik beter omgaan met lastige gevoelens, gedachten en situaties. Ik voel me dan ook wat weerbaarder tegen stress en drukte. Als ik in de ochtend mediteer, dan kan ik gedurende de dag wat beter opmerken dat ik bijvoorbeeld weerstand voel voor een bepaalde taak, of dat ik me vervelend voel over een gebeurtenis van een dag eerder. Doordat ik dit zie en herken, kan ik er rustiger op reageren en heeft het minder effect op mijn emoties. Ik word niet direct meegezogen in negatieve denkpatronen of emoties.

Mensen die mediteren zullen dit misschien herkennen, want ook uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren veel voordelen biedt. Zo kan meditatie helpen tegen stress, vermindert het angst en depressieve klachten en kan het zorgen voor meer focus en concentratie en een betere emotionele balans. Bij mensen met chronische ziektes kan het zelfs de pijn verlichten!

Meditatie geeft je, op elk moment van elke dag, de mogelijkheid om goed voor jezelf te zorgen. Om even een rustpunt te creëren, zodat je jezelf kunt opladen en minder snel uitgeput raakt. En nog meer goed nieuws: het is niet nodig om direct een uur op een kussen te gaan zitten, want de regelmaat van je meditatiebeoefening is veel belangrijker. Elke dag vijf minuutjes mediteren in een houding die voor jou prettig voelt is al een ontzettend mooi begin.

Mocht je het nou lastig vinden om te starten met mediteren, bijvoorbeeld omdat je niet weet waar je moet beginnen, dan wil ik je uitnodigen om eens mee te doen met de geleide meditatie op maandagavond. Deze mindfulnessmeditatie doen we online en hij duurt hooguit een half uurtje. Ideaal om onder begeleiding te beginnen met mediteren of juist om je meditatiebeoefening weer op te pakken!

Meer lezen?