Hoe vaak zeg jij ‘ja’ tegen iets, terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen? Bijvoorbeeld tegen die opdracht, waar je geen tijd voor hebt? Of stem je in met die ene afspraak, die leuk zou moeten zijn, maar waar je eigenlijk geen zin in hebt? In deze blog leg ik je uit waarom het zo moeilijk, maar ook heel belangrijk is om ‘nee’ te zeggen.

Nee zeggen: we willen het wel, maar vinden het vaak ontzettend moeilijk. We stemmen in met dingen die we niet willen, omdat we geen ‘nee’ durven te zeggen, omdat we bang zijn voor conflicten of omdat we ons anders schuldig voelen. We voelen onrust, schaamte of onzekerheid en dat gaan we liever uit de weg. Toch is dat zonde, want hierdoor leren we onszelf dat onze intuïtie, ons gevoel en onze grenzen ondergeschikt zijn aan de wensen, verwachtingen of opdrachten van een ander.

Zelf was ik vroeger echt ontzettend slecht in ‘nee’ zeggen. Ik dacht dat ik het gewoon ontzettend leuk vond om veel te doen, te ontdekken en te leren, maar na een moeilijke periode merkte ik dat continu ‘ja’ zeggen een patroon was geworden, waardoor ik niet meer goed wist wat ik zélf belangrijk vond. Als ik ‘nee’ wilde zeggen, een opdracht af wilde slaan of niet in wilde gaan op een uitnodiging, had ik altijd het gevoel dat ik met goede argumenten moest komen of mezelf moest verklaren. Inmiddels kan ik een stuk beter naar mezelf luisteren, maar soms val ik ook nog in mijn oude valkuilen…

Zo vroeg een leidinggevende mij laatst voor een extra klusje op het werk. Ik dacht er kort over na en stemde in: het was immers het soort werk dat ik, voordat ik docent werd, met veel plezier had gedaan. Toch merkte ik, toen ik thuiskwam, dat het me niet helemaal lekker zat. Ik had al ‘ja’ gezegd en vond dat ik er niet op kon terugkomen, terwijl ik aan alles voelde dat de opdracht me eigenlijk enorm tegenstond… Een week later ging ik daarom terug naar de beste man en legde ik uit dat ik deze klus toch liever niet wilde doen. Hij vond het jammer en het gesprek voelde wat ongemakkelijk, maar tegelijkertijd voelde ik me ook rustig en krachtig, omdat ik dicht bij mezelf was gebleven. Ik kon tijdens het gesprek stiltes laten vallen, zonder de behoefte te voelen deze op te vullen met argumenten of uitleg en ik had ‘nee’ gezegd op een manier die ik een aantal jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden…

Mindfulness kan je enorm helpen wanneer je wat gemakkelijker ‘nee’ wilt kunnen zeggen. Je hebt immers wel wat mindfulness nodig om op te merken dat je überhaupt een keuze kúnt maken. Opmerkzaamheid helpt je om te voelen wat je nodig hebt en waar jouw grenzen liggen, waardoor het gemakkelijker wordt om te kiezen voor jezelf.  Dit alles betekent natuurlijk niet dat ‘ja’ zeggen slecht is: het gaat om de bewuste keuze die je maakt. En misschien helpt het om je te realiseren dat ‘nee’ zeggen tegen iets, automatisch betekent dat je ‘ja’ zegt tegen iets anders, bijvoorbeeld tegen jezelf.

Meer lezen?