5 ultieme tips voor een positieve mindset, 10 tips om fit te worden en de 4 gouden tips om jouw werk te optimaliseren. Word jij soms ook zo moe van al die goedbedoelde tips? Je kunt geen blog of app openen zonder om de oren te worden geslagen met dit soort adviezen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij mij heeft dit er heel lang voor gezorgd dat ik het gevoel kreeg dat het nooit goed was, dat het altijd beter moest: gezonder, effectiever, efficiënter en vooral gelukkiger. Heel vermoeiend en om nou te zeggen dat het me ook echt hielp… Want wat als we gewoon ok kunnen zijn met wat er is, zelfs wanneer dat voor ons gevoel niet-ok is?

Stel: je hebt een lastige casus op je werk. Het maakt niet zoveel uit wat het precies is, maar beeld je in dat je iets moeilijks voor elkaar wilt krijgen, waar je de hulp van een paar anderen voor nodig hebt. En stel je nu voor dat je niet serieus genomen wordt, bijvoorbeeld dat anderen zich er niet voor interesseren, of dat niemand lijkt te begrijpen hoe vervelend de gevolgen kunnen zijn als er niet ingegrepen wordt. Voel je dat gevoel van onmacht? Frustratie? Boosheid misschien wel, of verdriet? En wat als er nu niets is dat je aan deze situatie kunt veranderen? Hoe ga je daarmee om?

Het kan je helpen om te leren ok te zijn met wat niet-ok voelt. Dat klinkt een beetje gek en zal in eerste instantie echt wel onwennig voelen, maar het kan enorm bevrijdend zijn. We hebben namelijk niet alles in de hand in ons leven, hoe graag we dat ook zouden willen en hoe maakbaar ons leven soms ook lijkt. Soms moeten we het gewoon doen met wat er is, met alle leuke, saaie en moeilijke gebeurtenissen en met alles wat we zelf met ons meedragen. Dat klinkt misschien pittig, maar dit besef kan je juist ook heel veel rust bieden.

Want natuurlijk hoef je niet alles wat niet-ok is te accepteren: als je huis in brand staat, dan is het wel zo slim om daar op dat moment niet heel erg ok mee te gaan zitten zijn, maar om de brandweer te bellen. Het ok zijn met niet-ok zijn zit hem veel meer in acceptatie, bijvoorbeeld in accepteren dat je een bepaalde situatie of iemand anders niet kunt veranderen. Je kunt je wel altijd druk blijven maken, je opwinden en jezelf verliezen in frustratie, maar je kunt ook leren ok te zijn met wat er is, zelfs als dat helemaal niet ok voelt. Soms is het gewoon wat het is en dat betekent niet dat je faalt: het betekent simpelweg dat je mee leert bewegen met wat het leven je geeft.

Al dat streven, al dat ‘kijk mij eens’ online, al die goedbedoelde tips: het leidt heel vaak tot een gevoel van onvrede, het gevoel dat het niet goed genoeg is, dat wij niet goed genoeg zijn, dat er iets mis is met ons. Maar neem even de tijd om dit tot je door te laten dringen: er iets niets mis met jou. Jij bent helemaal goed zoals je bent. Met al je fantastische eigenschappen en met de karaktertrekjes die je soms misschien anders zou willen zien. Ze maken je allemaal tot wie jij bent: een mooi, liefdevol en uniek mens.

Meer lezen?