Aardiger zijn voor jezelf: wie wil dat nou niet? In een eerdere blog heb ik het al met je gehad over zelfcompassie: vriendelijk en mild kunnen zijn voor jezelf. Compassie beoefenen is ontzettend waardevol en heel belangrijk voor je welzijn, want in onze drukke, haastige wereld zijn we doorgaans vooral gericht op presteren, moeten en hebben we regelmatig te maken met stress. Toch is vriendelijk en liefdevol met jezelf omgaan niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt…

Wanneer je net begint met het beoefenen van zelfcompassie, dan kan dat heel onwennig voelen. Je bent zo gewend aan jezelf opjagen, je druk maken of luisteren naar je innerlijke criticus, dat je simpelweg niet goed weet hóe je vriendelijker voor jezelf moet zijn. Zodra je mild of liefdevol probeert te zijn voor jezelf, kom je je eigen reactiviteit tegen: acute innerlijke reacties van weerstand, die als een soort duveltje uit een doosje tevoorschijn komen.

Als je vriendelijk leert kijken naar jezelf terwijl je dat niet gewend bent, dan kan dat bijvoorbeeld (vooral in het begin) zorgen voor gevoelens van angst, paniek of verdriet. Je geeft jezelf namelijk ruimte, zachtheid en troost waar je anders streng of strikt voor jezelf zou zijn, en dat kan ervoor zorgen dat onverwerkt verdriet naar boven komt. Een andere veel voorkomende ervaring is vermoeidheid en misschien kun je je daar wel iets bij voorstellen: pas als we mild voor onszelf zijn, kunnen we toegeven aan wat we écht voelen en vaak maakt ons drukke leven ons vermoeider dan we dachten…

Tsja, als je het zo allemaal ziet, dan lijkt het misschien vooral heel zwaar om vriendelijker voor jezelf te worden. Gelukkig is er ook een positieve kant, die veel zwaarder weegt dan het lastige begin: zelfcompassie geeft ons de ruimte om te helen, om onszelf te troosten wanneer we het moeilijk hebben, om onze eigen beste vriend te zijn. Het geeft ons de mogelijkheid om goed voor onszelf te zorgen, waardoor we meer kunnen genieten van al het moois in ons leven.

Heb je veel meegemaakt? Ben je vaak streng en hard voor jezelf geweest en is het beoefenen van zelfcompassie voor jou nieuw terrein? Probeer ook dan mild voor jezelf te zijn: zelfs voor al die innerlijke reacties zoals zelfkritiek of angst, waar je misschien helemaal niet op zit te wachten. Weet dat het erbij hoort. Het beoefenen van compassie en vriendelijkheid kost tijd en vraagt moed en geduld. Wil je een klein en veilig beginnetje maken met het ontwikkelen van compassie? Beluister dan eens de liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, die onder andere te vinden is in Spotify. Ik hoor graag van je of het je geholpen heeft.

Meer lezen?