
Ik weet nog goed waar ik was tijdens mijn eerste meditatie: het was de eerste sessie van de mindfulnesstraining die ik volgde en ik vond het allemaal reuzestom. Ik had kramp, wilde bewegen en ergerde me mateloos aan de luidruchtige ademhaling van mijn buurman. Toch mediteer ik inmiddels al ruim drie jaar vrijwel dagelijks en is het iets wat ik niet meer kan missen. In deze aflevering wil ik je daarom uitleggen wat meditatie is. Want wat doe je nu precies, wanneer je mediteert?
Eigenlijk kan ik beter beginnen met uitleggen wat het niet is: het is niet ergens in de natuur op een rots zitten in een yoga-outfit met een gelukzalige glimlach op je gezicht, zoals je zo vaak op social media voorbij ziet komen. Dat mag natuurlijk allemaal wel, maar het niet de essentie van mediteren. Het is ook niet in trance raken, of in gedachten door een parallel universum zweven. En wat meditatie ook niet doet, al had je dat misschien wel gedacht: je hoofd leeg maken, of je laten stoppen met denken.
Mediteren is eigenlijk niets anders dan het trainen van je aandacht. Net zo goed als dat je in een sportschool je lichaam aan het trainen bent, is meditatie een soort training voor je aandacht en je geest. Met sporten heb je verschillende oefeningen, zoals oefeningen om sterker te worden of om je uithoudingsvermogen te verbeteren en bij meditatie is dat niet anders: je traint je aandacht, maar je werkt met verschillende velden van aandacht. Zo zijn er ademmeditaties, lichaamsgerichte meditaties zoals de bodyscan, maar ook compassiemeditaties, waarbij je meer compassie en vriendelijkheid leert ontwikkelen.
Goed, mediteren is dus een manier om je aandacht te trainen, maar dat kan hartstikke moeilijk zijn. Een leuk feitje hierbij is, dat wetenschappers hebben ontdekt dat wij dagelijks tussen 40.000 en 60.000 gedachten hebben. Die gedachten blijven komen, de hele dag door, want dat is wat onze geest doet, zelfs tijdens meditaties. Voor mij is mediteren daarom veel meer een oefening in terugkomen bij mijn aandacht. Ik kies er bijvoorbeeld voor om mijn aandacht te richten op mijn ademhaling. Na een tijdje merk ik dat ik meegegaan ben in een gedachtentreintje. Ik merk op dat ik gedachten had en kies ervoor om op een vriendelijke manier mijn aandacht weer terug te brengen naar mijn ademhaling.
Tijdens een meditatiesessie gebeurt dit afdwalen en weer terugkomen regelmatig en op sommige dagen zelfs ontzettend vaak. Door mediteren stop je dus niet met denken, je leert alleen je gedachten waar te nemen in plaats van er direct in mee te gaan. Je gedachten zijn dus juist een essentieel onderdeel van je meditatie! Mediteer jij wel eens? Dan wil ik je een voorstel doen: probeer de volgende keer, wanneer je wat irritatie voelt over al die gedachten die je afleiden van je meditaties, je gedachten eens te zien als de basis van je meditatie. Misschien kun even je vrede met ze sluiten, of ze zelfs bedanken voor hun aanwezigheid…
Meer lezen?